SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Medische evacuatie (medevac)

Voor medisch advies als gevolg van een ongeluk of ziekte aan boord is via het Kustwachtcentrum 24 uur per dag de Radio Medische Dienst (RMD) beschikbaar. De dienstdoende arts kan besluiten dat iemand van boord geëvacueerd moet worden, een zogeheten 'medische evacuatie'. Dit wordt ook wel afgekort tot 'medevac'.

De Kustwacht bepaalt op basis van de medische aandoening, de weersconditie en de grootte van het schip op welke manier de evacuatie zal plaatsvinden: per reddingboot of per helikopter. Op het moment dat een schip zich niet binnen ons verantwoordelijkheidsgebied bevindt, vragen wij de verantwoordelijke instantie in dat gebied de medische evacuatie te coördineren.

 De SAR-helikopter op het platform van het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) De SAR-helikopter landt soms voor het brengen van een patiënt op het platform van een ziekenhuis, zoals hier bij het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). (Foto: Stefan Postema)

Helikopter
De SAR-helikopters worden naast reddingsoperaties ook ingezet voor medische evacuaties. Bemanningsleden en passagiers van bijvoorbeeld schepen en boorplatformen worden met deze helikopters naar de wal of direct naar het ziekenhuis gebracht. Ook bij een dier in nood ondernemen wij actie.

Reddingboot
De reddingboten van de KNRM zijn ook 24/7 beschikbaar voor het uitvoeren van medische evacuaties. Op de grootte reddingboten kan eventueel een patiënt liggend op een brancard vervoerd worden.