SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over maritieme (pech)hulp

Zoekactie door verloren surfmateriaal

Wandelaars op het strand nabij Mirns (Friesland) zagen een surfzeil zonder persoon in het water drijven en alarmeerden de hulpdiensten. Vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder werd een zoekactie opgestart. Daarvoor werden twee SAR-helikopters, het Kustwachtvliegtuig, meerdere reddingboten en de politie ingezet.

Getuigen hadden eerder op de dag een persoon in het water zien gaan om te kitesurfen, maar niet meer eruit. Een reddingboot haalde het zeil uit het water en zagen dat een veiligheidssysteem geactiveerd was. Dat wordt gebruikt als een kitesurfer in problemen is. Uiteindelijk meldde een andere getuige zich bij de politie op het strand die meer over de eigenaar van het surfzeil kon vertellen. Zo kon de identiteit van de kitesurfer achterhaald worden en nam de politie contact met hem op. Hij was verder in veiligheid en kon bevestigen dat het zijn zeil was.

Markeer surfmateriaal
Uit deze grote zoekactie blijkt dat het van belang is om surfmateriaal te voorzien van een naam en 06-nummer om de eigenaar ervan makkelijker te achterhalen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft een (gratis) speciale ‘Be Traceable’-sticker om op een board/boot en/of materiaal te plakken, waarop een naam en mobiele nummer ingevuld kunnen worden. 

Meld verlies surfmateriaal
Mocht een surfer materiaal verliezen, dan is het advies aan hem/haar om dit ook te melden bij de Kustwacht! Zorg als surfer voor foto’s evenals een lijst met kenmerken van je materiaal. Dit maakt het doen van een vermissing sneller en eenvoudiger.