SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Routeadvies schepen tijdens stormachtige zondag

De Kustwacht roept bij golfhoogten op de Noordzee vanaf 5 meter schepen op via de marifoon als zij ter hoogte van Texel (‘voor de afslag’) varen waar ze de keuze hebben om de zuidelijke of noordelijke route te nemen. Het gaat om schepen met een lengte vanaf 300 meter en een breedte van 40 meter of meer. De Kustwacht acteert hiermee, in samenwerking met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, proactief op de bevindingen van de tussentijdse rapportage van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Tijdens de stormachtige zondag hebben meerdere schepen dit advies vanuit het Kustwachtcentrum gekregen en opgevolgd. Een schip nam uiteindelijk wel de zuidelijke route. De kaptein gaf aan dat ze in overleg met de loods besloten om de zuidelijke route te nemen gezien deze rustiger was dan de noordelijke.

Andere meldingen op het Kustwachtcentrum
Verder waren er zondag diverse meldingen van mogelijk vermiste (kite)surfers binnengekomen op het Kustwachtcentrum. Uiteindelijk waren deze watersporters al snel terecht en kwamen ze op eigen krachten weer op het land. De reddingboot van KNRM Hoek van Holland is uitgevaren voor een medische evacuatie van een schip. Een bemanningslid is met de reddingboot naar de haven van Hoek van Holland gebracht. Daar stond een ambulance klaar die de persoon naar het ziekenhuis heeft gebracht.