SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over maritieme (pech)hulp

Kustwachtvliegtuig ingezet voor Frontex

Een Kustwachtvliegtuig surveilleert sinds 1 april boven de Middellandse Zee. Nederland levert het toestel voor Operatie Poseidon van de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex. Ook andere lidstaten leveren varende en vliegende middelen aan Poseidon. De Dornier spoort vanuit de lucht eventuele migranten op, brengt illegale migratiestromen in kaart en richt zicht op de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit. Het vliegtuig opereert vanaf vliegbasis Kalamata, ten zuidwesten van het Griekse Athene. 

Het Kustwachtvliegtuig op vliegbasis Kalamata, ten zuidwesten van het Griekse Athene. 

Het International Coordination Centre (ICC) in Piraeus, gevormd door Frontex en het gastland (Griekenland), heeft de algehele co├Ârdinatie en leidt de operatie. Daarvoor stationeert de Koninklijke Marechaussee er een liaisonofficier. De bemanning van het vliegtuig bestaat uit 3 luchtmacht- en marinevliegers, 2 waarnemers van de marchaussee en 1 van Rijkswaterstaat en 2 civiele monteurs.

Frontex 
Frontex is het Europese Grens- en Kustwachtagentschap en heeft als belangrijkste taak het versterken van Europese grenscontroles. Het co├Ârdineert operaties aan de Europese buitengrens en regelt en ontwikkelt met lidstaten de grensbewaking, kustwacht en terugkeer van migranten.  

Nationale taken
De Kustwacht beschikt over twee vliegtuigen. Het andere vliegtuig is beschikbaar voor de taken boven de Noordzee en vliegt daar dus dagelijks zijn patrouille.