Potvis voor de kust op natuurlijke wijze overleden

De potvis voor de kust van Petten is op natuurlijke wijze gestorven. Dat is geconstateerd door Stichting SOS Dolfijn, die dinsdagavond nog samen met KNRM Petten richting het dier is gevaren: "Net voor de klok van 6 begon het dier te kantelen, werd de ademhaling oppervlakkig en ademde het dier onderwater uit. Dit zijn signalen dat de doodstrijd is ingegaan. Om 18:05 kantelde het dier voor het laatst om en kwam niet meer omhoog, het dier blijkt overleden." aldus de stichting die zich bekommert over walvisachtigen in de Noordzee.

Rijkswaterstaat zal in samenwerking met de strandingscoördinator ervoor zorgen dat het dier naar Harlingen wordt versleept waar onderzoek op het dier zal worden verricht. Zoals gewoonlijk worden secties op walvissen en dolfijnen uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde. Ook dit dier zal door hen worden onderzocht. 

Walvis gespot
Een schip meldde in de ochtend van 25 juni aan het Kustwachtcentrum dat het een walvisachtige soort had waargenomen voor de kust van Den Helder. Daarop volgend is contact gezocht met Stichting SOS Dolfijn. Het Kustwachtvliegtuig is naar de positie gestuurd en heeft foto’s gemaakt van het dier. Aan de hand van de foto’s werd vastgesteld dat het om een potvis gaat. 

Sindsdien monitorde SOS Dolfijn in samenwerking met de Kustwacht en de  Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de potvis. De scheepvaart werd verzocht om uit de buurt van het dier te blijven, dit om stress te voorkomen en dat het dier naar het strand zwom. Daarom verzond het Kustwachtcentrum veiligheidsberichten naar de schepen.

Zuidelijker
Op dinsdag werd de potvis wederom waargenomen voor de kust door het Kustwachtvliegtuig en zijn nieuwe foto's gemaakt. SOS Dolfijn en KNRM Petten gingen op zoek naar het dier voor de exacte locatie en vonden hem snel. Daarna zagen het dier op natuurlijke wijze overlijden.

Veiligheid
De Kustwacht is er voor de veiligheid van mens en dier op de Noordzee. Vandaar dat de Kustwacht de situatie in de gaten hield en veiligheidsberichten verstuurde naar de scheepvaart.

Deel deze pagina