SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Actievoerders op boorplatform aangehouden

Activisten van Greenpeace hielden zich sinds donderdag op in de poten van een boorplatform in de Noordzee op ongeveer 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog. In samenwerking met de Kustwacht, Douane, Koninklijke Marechaussee en de politie zijn de actievoerders vrijdagmiddag veilig aangehouden. 

 

Diverse kustwachteenheden ingezet

Vanaf het begin van de actie waren het kustwachtpatrouillevaartuig Zeearend en het ETV Guardian ter plaatse om de situatie te monitoren en de veiligheid te waarborgen. Ook vloog het kustwachtvliegtuig erboven voor beeldopbouw.

 

Aangifte

De eigenaar van het platform had Greenpeace verzocht de actie te staken gezien de onveilige situatie voor anderen, maar ook voor zichzelf. Hier werd geen gehoor aangeven en de eigenaar deed aangifte bij de politie.

 

Speciaal politieteam

De actievoerders vertrokken niet zelfstandig uit de poten. Gezien de wijze waarop de personen zich hadden verschanst werd een politieteam in een helikopter ingevlogen die speciaal getraind is om op hoogte te werken. De coördinatie van deze politieactie werd gehouden vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

 

Aangehouden

Uiteindelijk klommen de actievoerders naar boven in opdracht van de politie en zijn vanaf het platform in een mand overgeladen op het kustwachtschip Guardian. Zij worden naar de Eemshaven gebracht en verhoord.