Goede internationale samenwerking voorkomt drama in het grensgebied

PERSBERICHT

 

Iets voor middernacht, op 14 januari 2016, ontving het Kustwachtcentrum in Den Helder een melding van een sportvisboot met 4 personen in nood. De schipper in nood had telefonisch contact gezocht met de KNRM te Breskens, maar tijdens het doorgeven van de positie van het noodgeval viel de verbinding weg. Hiervan is direct het Kustwachtcentrum op de hoogte gebracht, dat vervolgens alarm heeft gemaakt voor de KNRM stations Breskens, Cadzand en de Belgische reddingshelikopter.

 

Door de slechte weersomstandigheden (windkracht 9 – 10 Bft Noord West en golfhoogte 4,5 meter) was het te gevaarlijk om de reddingsboot van Cadzand te lanceren vanaf het strand.
Met maar een halve bekende noodpositie is de reddingsboot van Breskens uitgevaren en tijdens de eerste mijlen is het nogmaals gelukt contact te krijgen met de sportvisser in nood.

De positie bleek op Belgisch gebied te zijn. Hierop heeft het Kustwachtcentrum direct contact opgenomen met de Belgische collega’s van MRCC Oostende, die op hun beurt ook een Belgische reddingsboot hebben gealarmeerd.
Het was uiteindelijk de Belgische helikopter die de sportvisser heeft kunnen lokaliseren.
Deze heeft zonder aarzelen, tijdens de moeilijke meteorologische omstandigheden, zijn “kikker” aan boord gezet.

Het vaartuig was onbestuurbaar en inmiddels een speelbal voor de golven.

Aan boord bleken 2 lichtgewonden te zijn, de 4 opvarenden zijn door de reddingsboot van Breskens naar Zeebrugge gebracht. Daar zijn de gewonden door ambulances opgehaald.

 

Al met al mogen de opvarenden van geluk spreken en zijn zij, door een goed gecoördineerde samenwerking van internationale redding eenheden, gered van een drama.

 

 

 

Deel deze pagina
Iets voor middernacht, op 14 januari 2016, ontving het Kustwachtcentrum in Den Helder een melding van een sportvisboot met 4 personen in nood. De schipper in nood had telefonisch contact gezocht met de KNRM te Breskens, maar tijdens het doorgeven van de positie van het noodgeval viel de verbinding weg. Hiervan is direct het Kustwachtcentrum op de hoogte gebracht, dat vervolgens alarm heeft gemaakt voor de KNRM stations Breskens, Cadzand en de Belgische reddingshelikopter." data-share-imageurl="">