SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Duits/Nederlandse sleepoefening

Duits/Nederlandse sleepoefening.

In het kader van de Duits – Nederlandse overeenkomst voor wederzijdse assistentie bij ‘noodsleephulp’, heeft op maandag 21 juli 2014 een gezamenlijke noodsleep-oefening plaatsgevonden op de grens van het Nederlands-Duitse verantwoordelijkheidsgebied, zo’n 50 kilometer noordelijk van Schiermonnikoog.

Onze Duitse collega’s van het ‘Haveriekommando’ hadden als te slepen object de Zweedse car carrier ‘Otello’ (60.942GT, 199m LOA) gecharterd. Dit schip was tussen 08.00 en 16.00 uur beschikbaar om te worden gesleept door respectievelijk de Duitse Kustwachtschepen ‘Mellum’, ‘Nordic’ en ‘Neuwerk’ en ons eigen Emergency Towing Vessel (ETV), de ‘IEVOLI AMARANTH’.

 De Ievoli Amaranth was als tweede aan de beurt om een sleepverbinding te maken met de Otello. Hoewel regenachtig, waren de weersomstandigheden redelijk gunstig. Bij een Noordoostelijke wind werd de sleepverbinding in ruim 20 minuten tot stand gebracht. Vervolgens werd de sleeplijn gevierd en een aantal manoeuvres uitgevoerd. Alles werd zorgvuldig en vakkundig gedaan en op deze manier was het een uitstekende oefengelegenheid voor de bemanning van onze ETV.

 Dit alles met dank aan onze Duitse collega’s voor wie de oefening ook voorspoedig verliep. De afspraak met hen is dat we dit bij gelegenheid zeker zullen herhalen.

 

Foto's van de Duits-Nederlandse sleepoefening op ongeveer 50 kilometer noord van Schiermonnikoog, op de grens van het Nederlands-Duits verantwoordelijkheidsgebied.
Foto's: Wouter van der Veen.