Kustwacht demo bij de Henri Dunant

Enige weken geleden kwam een vraag binnen van een van de vrijwilligsters van het Rode Kruis of de Kustwacht een demonstratie kon verzorgen voor het Rode Kruis Passagiersschip ‘J. Henri Dunant’. Dat schip maakt reizen met gehandicapten over de Nederlandse binnenwateren. Deze reis, van Tiel via Amsterdam en Hoorn naar Oudeschild, waren 54 gehandicapte jongeren aan boord.
Na overleg met NHV helikopters (eigenaar van de helikopters die door de Kustwacht ingezet kunnen worden voor Search and Rescue), station Den Helder van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en planner en vliegers van de Dornier Kustwachtvliegtuigen werd toegestemd in een demonstratie. Deze zou plaatsvinden op de Waddenzee in het ‘Gat van de Stier’, zuid van Oudeschild op woensdagmiddag 6 augustus 2014. Uiteraard konden echte acties, technische problemen of te slecht weer roet in het eten gooien.
Vandaag is de demonstratie gehouden en alle gevraagde eenheden konden deelnemen. Op het achterdek hadden alle passagiers en vrijwilligers zich verzameld. Van de Kustwacht was Peter Verburg in de sluis van Den Oever aan boord gestapt van de ‘Henri Dunant’. Hij gaf tijdens de demo uitleg over de werkzaamheden van de Kustwacht en over de eenheden die de demo verzorgden.
Allereerst kwam de helikopter (type Dauphin) van Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) bij het schip en zette m.b.v. de hoist installatie een man af op het achterdek en pikte deze even later weer op. Vervolgens werden enige ronden om het schip gevlogen. Daarna kwam de reddingboot ‘Joke Dijkstra’ van de KNRM van station Den Helder aan en toonde zijn mogelijkheden aan de opvarenden. Als laatste kwam het Kustwachtvliegtuig laag over en liet zien waartoe dit toestel in staat is. Tijdens één van de “fly-by’s” werd de roldeur geopend.
Passagiers en vrijwilligers genoten van het schouwspel en er werden vele foto’s gemaakt.

Bemanningen van de helikopter, reddingboot ‘Joke Dijkstra' en het Kustwachtvliegtuig, hartelijk dank voor jullie inzet bij deze demonstratie. Het leverde veel blije gezichten op.
 

Deel deze pagina