SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Verschillende incidenten op warme zomerdag

Het warme weer trok veel bezoekers naar de stranden en het water. Dat was op het Kustwachtcentrum te merken met vele alarmmeldingen. Meerdere meldingen betroffen vermissingen van kinderen. Deze waren uit het oog geraakt nabij het water of op het strand zelf. Soms waren ze snel terecht, maar op het strand bij Westerschouwen werd langere tijd gezocht naar een meisje. Uiteindelijk werd het kind in goede gezondheid op het strand gevonden. Bij de verschillende zoekacties zijn afwisselend reddingboten van de KNRM, eenheden van de Reddingsbrigade, de SAR-helikopter, het Kustwachtvliegtuig, de politie en brandweer betrokken geweest.


Vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder werden verschillende zoekacties gecoördineerd.

Mui
Voor de kust van Katwijk aan Zee werd ruim twee uur gezocht naar een man die mogelijk in een mui terecht was gekomen. Via de post van de Reddingsbrigade alarmeerde een man de hulpdiensten. In het water zwom namelijk een man voor hem, die hij niet meer zag toen hij op het strand stond. De politie heeft strandgangers aangesproken of ze wat bijzonders hebben gezien en dat was niet het geval. Uiteindelijk is er niemand als vermist opgegeven en was er verder dus geen identiteit bekend. Daarop volgend werd de zoekactie gestaakt.


De KNRM-reddingboot Edith Grondel hielp mee met de zoekactie nabij Katwijk aan Zee (foto: Roel Ovinge).

Motorproblemen
Daarnaast waren er meerdere meldingen van jachten met motorproblemen of die vast zaten en sleephulp nodig hadden. Deze zijn door reddingboten van de KNRM of bergers geholpen. Ook zorgde de oostelijke wind voor het afdrijven van opblaasbare drijfmiddelen van de kust. Die werden door de Reddingsbrigade terug naar het strand gebracht.

De KNRM geeft in deze illustratie tips om veilig van het strand en de zee te genieten.

Voorbereiding
Bereid je voor als je naar het strand gaat. De KNRM geeft in een illustratie tips om veilig van het strand en de zee te genieten. 

Aanvulling 23:00 uur

Op het Kustwachtcentrum in Den Helder kwam vrijdgavond een noodmelding binnen dat er drie zwemmers in de problemen waren nabij het strand ‘De Zandmotor’ (ten zuiden van Den Haag). Een bezoeker van het strand zag de personen in de problemen raken en alarmeerde de hulpdiensten. De Monsterse Reddingsbrigade haalde twee personen uit het water en de derde persoon is tot op heden helaas nog vermist. Op vrijdagavond is de zoekactie gestaakt en deze zal op zaterdag bij daglicht hervat worden. Zie ook de berichtgeving van de Veiligheidsregio Haaglanden.

Links