SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over maritieme (pech)hulp

Grote zoekactie bij Westkapelle

Een man was woensdagmiddag met een rubberen bootje gaan vissen nabij Westkapelle. Zijn vriend hield hem vanaf de wal in de gaten, maar zag hem op een gegeven niet meer. Ook had hij al enige tijd niets meer van hem gehoord. Daarop volgend alarmeerde hij de hulpdiensten. Een grote zoekactie werd opgestart en de rubberen boot werd op de dijk aangetroffen. Echter zonder de opvarende. Omdat de man nog niet terecht was en niet telefonisch was te bereiken, werd verder gezocht. 

Uiteindelijk kon een omstander bevestigen dat hij de man had geholpen om aan de kant te komen. Daarop werd besloten de zoekactie op het water te beëindigen. In de loop van avond kon definitief bevestigd worden dat de man terecht was. Hij meldde zich bij zijn vriend. Zijn telefoon was leeg en hij was de verkeerde kant uitgelopen.

Meerdere schepen, reddingboten, rhibs en waterscooters zochten op linie naar de vermiste man (foto: Kustwachtvliegtuig).

Voorbereiding
Het is dus van belang om boten, uitrusting en dergelijke niet onbeheerd achter te laten. Ook het maken van een goede voorbereiding, afspraken met achterblijvers en contactmogelijkheden zorgen voor veilig recreëren op het water. Meer voorbereidingstips staan op kustwacht.nl/tips.

Samenwerking
Vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder werd de zoekactie gecoördineerd. Vanuit de lucht zochten het Kustwachtvliegtuig en de SAR-helikopter. Op het water keken het patrouillevaartuig Zeearend, reddingboten van de KNRM, waterscooters van de Reddingsbrigade, een politie-rhib en een vaartuig van Rijkswaterstaat uit naar de man.