SPOEDEISENDE HULP

ALARMNUMMER 0900-0111
VHF-kanaal 16

Informatie over een alarmmelding

Surfdrama bij Scheveningen

Vanuit het Kustwachtcentrum werd maandagavond een zoek- en reddingsactie opgestart naar watersporters in de problemen bij Scheveningen. In de loop van de avond werden verschillende watersporters uit het water gehaald. Van twee personen mocht reanimatie helaas niet meer baten. Een persoon werd naar het ziekenhuis gebracht. Op dinsdagochtend werd de zoekactie hervat en nog twee slachtoffers gevonden. Een laatste persoon wordt nog vermist.

Op het Kustwachtcentrum kwamen aan het begin van maandagavond 11 mei diverse 112-noodmeldingen binnen. Getuigen zagen watersporters in de problemen bij de havenhoofden van Scheveningen. Reddingboten van de KNRM werden gealarmeerd en de Kustwachthelikopter. Redders haalden twee personen uit het water waarbij de reanimatie meteen werd gestart. Een derde persoon was bij bewustzijn en gaf de hulpdiensten meer informatie. De politie en hulpdiensten verzamelden zo meer informatie over het exacte aantal vermisten.

Foto Dick Teske
Vanuit de lucht, op het water en land werd gezocht.

Schuim
De zoektocht werd bemoeilijkt door de golven, stroming en het vele schuim op het strand. Door de Kustwachthelikopter werd regelmatig laag gevlogen om het schuim weg te blazen om zo beter zicht te krijgen. Op het havenhoofd zocht de brandweer met onder andere een hoogwerker om langs de blokkendam te zoeken. Door de hulpdiensten werd intensief samengewerkt bij deze zoekactie.

Foto Dick Teske
Het vele schuim bemoeilijkte de zoektocht.

Onduidelijkheid
Uiteindelijk werden er maandagavond 7 personen uit het water gehaald. Daarvan waren er twee overleden. Een persoon werd naar het ziekenhuis gebracht en mocht deze dinsdag weer verlaten. In de loop van de avond bleef het exact aantal vermisten onduidelijk. De politie bleef rechercheren om het beeld van het aantal vermiste personen volledig te krijgen.

Vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder werd de zoekactie op het water gecoƶrdineerd. 

Twee lichamen geborgen, een vermist
Bij het eerste daglicht werd de zoektocht op dinsdag opgestart. Wederom zochten reddingboten, de Kustwachthelikopter, het Kustwachtvliegtuig en eenheden op het land naar de slachtoffers. Twee lichamen werden in de loop van de ochtend geborgen. Aan het begin van de middag werd de zoekactie beĆ«indigd. Een vijfde persoon is nog niet gevonden. 

We wensen de nabestaanden veel sterkte toe.


Het strand bij Scheveningen.

Ingezette eenheden:
Kustwachthelikopter, Kustwachtvliegtuig (dinsdag), KNRM Scheveningen (twee reddingboten en Kusthulpverleningsvoertuig) KNRM Hoek van Holland, KNRM Katwijk aan zee (Reddingboot en Kusthulpverleningsvoertuig), KNRM Ter Heijde (reddingboot en Kusthulpverleningsvoertuig), brandweer, politie, ambulance, traumahelikopter

Foto's Dick Teske, Roel Ovinge en Kustwachtvliegtuig