Spreekbeurt of werkstuk

Heb je ooit gedacht om op school een spreekbeurt te geven over de Kustwacht? Of misschien wil je een cool werkstuk maken over ons? Leuk! Wij staan klaar om je te helpen met allerlei informatie en toffe foto’s. Ontdek hieronder hoe de Kustwacht begon en welke dingen we allemaal doen op de Noordzee.

Hulp

De Kustwacht helpt iedereen in nood op het water. Bijvoorbeeld als een schip stuurloos op de Noordzee drijft. Of als een surfer op het water in de problemen raakt. Maar ook komt de Kustwacht in actie als een schip op zee brand heeft. Hoe is de Kustwacht begonnen?

Begin van de Kustwacht

Heel lang geleden, op 5 juli 1882, zonk er een Nederlandse marineschip bij Scheveningen. Door een fout werd het schip niet als vermist gemeld, waardoor het nog dagen duurde voordat het ongeluk bekend werd. In de toekomst mocht dit niet nog een keer gebeuren en daarom kwamen er verschillende veranderingen.

Vuurtorens

Na het grote ongeluk in 1882 kwamen er in 1883 speciale lichten langs de kust. Schepen konden beter zo de richting vinden. De Kustwacht hield alles goed in de gaten vanaf de vuurtorens. Later gingen ook andere diensten op zee taken uitvoeren. Ze besloten om met elkaar te samenwerken en zo ontstond de Kustwacht zoals die nu is. Dit gebeurde op 26 februari 1987, met een Kustwachtcentrum in IJmuiden. Sinds 2001 staat het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Wat doet de Kustwacht?

De Kustwacht in Nederland is heel bijzonder. In andere landen hebben ze één speciale taak, zoals het uitvoeren van reddingsacties of het bewaken van de grens. Maar in Nederland doet de Kustwacht veel meer! En… dat begint in Den Helder bij het Kustwachtcentrum.

Er komt een noodmelding binnen bij het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Berichten via het Kustwachtcentrum

Bij het Kustwachtcentrum komen allemaal berichten binnen. Stel je voor dat een schip tegen iets aanvaart of een surfer zijn surfplank kwijt is. Vanaf dat moment schakelen wij, afhankelijk van wat er is gebeurd, verschillende eenheden in. We hebben een kustwachtvliegtuig die naar de plek van het probleem vliegt. Vanuit de lucht worden foto’s en/of video’s gemaakt. Onze kustwachthelikopter vliegt ook naar de plek en redt mensen die in het water drijven. Maar we hebben ook schepen die helpen om bijvoorbeeld een ander schip te trekken als die zelf niet meer kan varen.

Bekijk hieronder een video over hoe een bericht bij het Kustwachtcentrum binnenkomt en hoe dit afloopt.

Noodmelding komt binnen bij de Kustwacht

Er komt een noodmelding binnen bij het Kustwachtcentrum: er is iemand over boord gevallen. Bekijk hoe onze Watch Officers te werk gaan!

Samenwerken met vrienden

Als er iets ergs gebeurt op de Noordzee werken wij samen met veel vrienden die ook willen helpen. Denk aan de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, de Reddingsbrigade, de Politie, de Marechaussee, de Douane, Inspectie Leefomgeving en Transport, Voedsel en Warenautoriteit en Rijkswaterstaat. Elk team is heel goed in iets anders en samen kunnen we veel verschillende dingen doen.

Meer weten?

Informatie speciaal voor

Terug naar boven