Latest news

Massa-evacuatieoefening

Vandaag over vier maanden vindt een massa-evacuatieoefening op de Noordzee plaats. Fictief zal de P&O-ferry ‘Pride of Hull’ geëvacueerd worden. Dit zal gecoördineerd worden vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder en er wordt samengewerkt met vele partijen. De voorbereidingen zijn momenteel in volle gang voor het maken van draaiboeken, oefendoelen, afspraken maken met elkaar, welke eenheden erbij worden betrokken etc..

Volg reddingopzee.nl

Vanaf nu zullen regelmatig updates volgen op de website www.reddingopzee.nl. Die website is speciaal gelanceerd voor deze oefening.

Zoekactie op de Noordzee voor de kust van Ouddorp (ZH)

 

Bij de 112-meldkamer kwam op donderdagavond een melding binnen van een zeiljacht dat water maakte. Op dat moment bevonden ze zich volgens de melder 400 meter uit de kust van Ouddorp (ZH).  Aan boord bevonden zich vijf personen. De verbinding werd verbroken en meer informatie was niet bekend. De 112-centrale zette de melding door aan het Kustwachtcentrum en vanuit daar werd direct een zoekactie opgestart.

Veel eenheden
Meerdere KNRM-reddingboten, twee helikopters van de Kustwacht en de politie, een KNRM-kusthulpverleningsvoertuig en het Kustwachtvliegtuig werden daarbij ingezet. Twee vissersvaartuigen en een koopvaarder boden eveneens hun hulp aan. Ook de brandweer ging zoeken met behulp van een drone.

Geen wrakstukken
Het zoekgebied werd vergroot omdat de positiemelding toch tot twijfels kon leiden. Al deze eenheden hebben het gehele zoekgebied afgezocht en niets aangetroffen. Omdat er geen wrakstukken, personen of brandstof werden aangetroffen in combinatie met dat er ook geen vermissing was doorgegeven, werd besloten om na ruim 4 uur zoeken de actie te staken.

Daglicht
Het Kustwachtvliegtuig heeft vrijdagochtend bij daglicht nogmaals over het gebied bij Ouddorp gevlogen. Er zijn geen sporen van een gezonken jacht aangetroffen en ook is er geen melding gedaan van een vermissing. Met het scenario van een valse melding wordt nu ernstig rekening gehouden.

Foto: R.W. MeijboomFoto: R.W. Meijboom

 

11 opvarenden gered van gezonken zeiljacht

Via de landelijke 112-meldkamer kwam een telefonische melding dat een schip water maakte. Echter werd dit gesprek verbroken en was er dus nauwelijks informatie. Daarna kwam een automatische melding van een radionoodbaken van het desbetreffende schip binnen op het Kustwachtcentrum. Het betrof het Deense zeiljacht ‘Svartloga’ dat in de problemen was. Via het noodbaken werd de positie ook bekend.

Grootschalige hulpactie
Direct werden twee Kustwachthelikopters, het patrouilleschip Visarend en de Guardian richting de locatie gestuurd. Drie KNRM-reddingsboten werden eveneens gealarmeerd. Al snel waren verschillende eenheden ter plaatsen en troffen daar een reddingsvlot aan met de 11 personen. Het zeiljacht was inmiddels gezonken.

Kustwachthelikopter als eerste ter plaatse
De kikker van de search and rescue-helikopter daalde uit de helikopter in het vlot. Vervolgens werden de geredde personen aan boord gehaald van de KNRM-boot NH1816 en richting IJmuiden gebracht. Aan boord zijn ze onderzocht door de flightnurse van de SAR-helikopter. Hij werd vanuit de helikopter op de KNRM-boot afgezet.

 

Het wrak is gemarkeerd. Spullen en onderdelen die boven kwamen drijven zijn uit het water gehaald.

Verlaten catamaran zorgt voor grote zoekactie

Op het Kustwachtcentrum kwam donderdag 23 augustus een melding binnen dat een catamaran onbemand werd aangetroffen op de dijk bij Schellinkhout. Hierop volgend is meteen een grote zoekactie gestart. Het Kustwachtvliegtuig, de Kustwachthelikopter, boten van Reddingstation Wijdenes en Reddingsbrigade Notwin Hoorn waren betrokken bij het zoeken op het water. Op het land was de politie aanwezig en waren ambulances uit voorzorg gealarmeerd.

Hulp via social media
Na een oproep via Twitter kwam informatie binnen over de eigenaar. Hij is meerdere malen gebeld, maar nam zijn telefoon niet op. Uiteindelijk is in overleg met de politie besloten om het mobiele nummer van de man uit te pijlen en dat resulteerde in een locatie nabij Amsterdam.

Excuses
De eigenaar heeft zich vanmorgen uiteindelijk gemeld bij de KNRM Enkhuizen en vervolgens bij het Kustwachtcentrum. Met de man was niets aan de hand en hij heeft excuses gemaakt. De man was zich niet bewust van de gevolgen van zijn actie om de catamaran onbeheerd achter te laten.

Laat uw spullen niet onbeheerd achter!
Laat uw boot, schip, catamaran etc. dus niet onbeheerd achter op of langs het water! Zorg dat altijd duidelijk is van wie het schip is en waar u zich bevindt, dit om te voorkomen dat onnodig grootschalige zoekacties worden opgestart.

Zoektocht naar 14-jarige meisje

Op het Kustwachtcentrum kwam dinsdagmiddag de melding binnen dat op de Oosterschelde bij Bruinisse een 14-jarig meisje tijdens het zwemmen in problemen was gekomen. Het gebied is vanuit de lucht met een Kustwachthelikopter en het Kustwachtvliegtuig doorzocht. Vanaf het water zochten verschillende boten van onder andere de KNRM - Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, politie en brandweer. Uiteindelijk is de zoektocht door de Kustwacht gestaakt en is het meisje helaas niet levend gevonden.

Lichaam gevonden

In de avond vond het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie met behulp van een sonar het lichaam van het 14-jarig meisje.

Potvis voor de kust op natuurlijke wijze overleden

De potvis voor de kust van Petten is op natuurlijke wijze gestorven. Dat is geconstateerd door Stichting SOS Dolfijn, die dinsdagavond nog samen met KNRM Petten richting het dier is gevaren: "Net voor de klok van 6 begon het dier te kantelen, werd de ademhaling oppervlakkig en ademde het dier onderwater uit. Dit zijn signalen dat de doodstrijd is ingegaan. Om 18:05 kantelde het dier voor het laatst om en kwam niet meer omhoog, het dier blijkt overleden." aldus de stichting die zich bekommert over walvisachtigen in de Noordzee.

Rijkswaterstaat zal in samenwerking met de strandingscoördinator ervoor zorgen dat het dier naar Harlingen wordt versleept waar onderzoek op het dier zal worden verricht. Zoals gewoonlijk worden secties op walvissen en dolfijnen uitgevoerd door de Universiteit Utrecht, Faculteit Diergeneeskunde. Ook dit dier zal door hen worden onderzocht. 

Walvis gespot
Een schip meldde in de ochtend van 25 juni aan het Kustwachtcentrum dat het een walvisachtige soort had waargenomen voor de kust van Den Helder. Daarop volgend is contact gezocht met Stichting SOS Dolfijn. Het Kustwachtvliegtuig is naar de positie gestuurd en heeft foto’s gemaakt van het dier. Aan de hand van de foto’s werd vastgesteld dat het om een potvis gaat. 

Sindsdien monitorde SOS Dolfijn in samenwerking met de Kustwacht en de  Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de potvis. De scheepvaart werd verzocht om uit de buurt van het dier te blijven, dit om stress te voorkomen en dat het dier naar het strand zwom. Daarom verzond het Kustwachtcentrum veiligheidsberichten naar de schepen.

Zuidelijker
Op dinsdag werd de potvis wederom waargenomen voor de kust door het Kustwachtvliegtuig en zijn nieuwe foto's gemaakt. SOS Dolfijn en KNRM Petten gingen op zoek naar het dier voor de exacte locatie en vonden hem snel. Daarna zagen het dier op natuurlijke wijze overlijden.

Veiligheid
De Kustwacht is er voor de veiligheid van mens en dier op de Noordzee. Vandaar dat de Kustwacht de situatie in de gaten hield en veiligheidsberichten verstuurde naar de scheepvaart.

Succesvolle zoekactie op de Noordzee

Door de Kustwacht is vannacht op de Noordzee een succesvolle zoekactie naar een over boord geslagen visser gecoördineerd. De 21 jarige man werd ruim na een uur nadat de zoekactie was opgestart gevonden door een andere viskotter. De man was aanspreekbaar, maar zijn lichaamstemperatuur was gedaald. Aan boord kreeg de man hulp, steeg zijn temperatuur en uiteindelijk is de geredde visser met een helikopter naar Den Helder gebracht.

Noodoproep
Iets voor 02:00 uur in de nacht deed een visserskotter een noodoproep met de mededeling dat een bemanningslid niet meer aan boord was. Bij de zoekactie werden door de Kustwacht twee helikopters en de KNRM-reddingboten van Den Helder en Terschelling ingezet. Ook werd omliggende scheepvaart in de buurt gewaarschuwd om uit te kijken naar de drenkeling. Dat laatste bleek dus effectief, want een andere vissersboot vond de man in het water. Zijn positie was toen ongeveer 90 nautisch mijl ten noordwesten van Den Helder.

Ziekenhuis
Aan boord van het visserschip kreeg de man hulp. Daarbij was er nauw contact met het Kustwachtcentrum en een dokter. De man kon aan boord zelf zijn familie inlichten over het incident. De geredde man werd van de visserskotter overgebracht naar de KNRM-boot Joke Dijkstra. Vanaf de Joke Dijkstra werd de man aan boord van de Kustwachthelikopter genomen en vervoerd naar Den Helder. De man is overgebracht naar het Gemini Ziekenhuis (Den Helder) voor verder onderzoek.

Zoekactie Grevelingenmeer

De Kustwacht heeft zaterdagavond een zoekactie op het Grevelingenmeer naar twee duikers opgestart. De duikers hadden spullen afgegeven bij een restaurant in Scharendijke (Zeeland). Toen de duikers om 22:30 uur nog niet terug waren, sloeg de restauranthouder alarm bij de politie. Daarop volgend zette de Kustwacht 2 Kustwachthelikopters, de 2 boten van KNRM-station Ouddorp en het Kusthulpverleningsvoertuig in voor de zoekactie. Omstreeks 01:45 is de zoekactie door de Kustwacht beëindigd.

De politie heeft de duiklocatie nabij Scharendijke inmiddels afgezet. De zoekactie wordt zondag hervat met duikers van de Koninklijke Marine. Zij zullen vandaag met marineduikvaartuig Hydra ter plaatse gaan om te zoeken naar de duikers.

[Later meer. Verdere woordvoering via Politie Landelijke Eenheid.]