SPOEDEISENDE HULP

noodnummer 0900-0111
VHF-kanaal 16
Informatie over het doen van een alarmering

Kustwachtvliegtuig naar Italië ter ondersteuning bewaking EU buitengrens.

PERSBERICHT

Voor de vierde maal heeft Frontex, het Europees agentschap dat de buitengrenzen van de Europese Unie bewaakt, aan Nederland om ondersteuning gevraagd van een Kustwachtvliegtuig ter bewaking van de Europese buitengrens in de Middellandse Zee.
De operatie wordt, wat Nederland betreft, geleid door de Koninklijke Marechaussee onder auspiciën van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het Kustwachtvliegtuig zal in de periode van 1 september tot 30 september 2014 in het kader van de Frontex ‘Joint Operation EPN-Hermes 2014’ gaan surveilleren boven de Middellandse Zee en zal gestationeerd worden op het Italiaanse eiland Pantelleria. De taak van het vliegtuig is om tijdens patrouillevluchten de vluchtelingenstroom van Noord-Afrika naar Europa, speciaal in het gebied tussen Italië/Griekenland en Libië/Tunesië, in kaart te brengen, zodat de autoriteiten aan de wal daar op kunnen anticiperen met betrekking tot de opvang van vluchtelingen. Tevens kan het toestel ingezet worden bij het zoeken en redden van schipbreukelingen (Search and Rescue) van in moeilijkheden geraakte vaartuigen.

Met het vliegtuig levert Nederland voor deze operatie:
3 vliegers van de Koninklijke Luchtmacht en Koninklijke Marine;
3 waarnemers van de Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat;
2 technici van de Firma JetSupport;
1 liaison officier van de Koninklijke Marechaussee op het Information Coördination Centre (ICC) in Rome.

Het vliegtuig vertrekt 30 augustus vanaf Schiphol-Oost en zal op 1 oktober terugkeren in Nederland.

Foto: Kustwachtvliegtuig boven Middellandse Zee