Aanvraag evenement Noordzee

Wil je een evenement organiseren op de Noordzee? Zoals een sportevenement, festival of training? Dan heb je toestemming of een vergunning nodig.

Download het aanvraagformulier evenementen
Meerdere zeilschepen doen mee aan een evenement op zee.

Evenement dichtbij het strand

Gaat het om een evenement tussen de laagwaterlijn en de 1-kilometerzone? De laagwaterlijn is de lijn die de grens van het laagwater op het strand aanduidt. Zoek dan eerst uit bij welke gemeente het gebied hoort waar je het evenement wil organiseren. De voorwaarden voor een vergunning verschillen vaak per gemeente. Op de website van de gemeente vind je informatie of je een vergunning nodig hebt voor je evenement. Het kan ook gebeuren dat het gebied waar je het evenement wil organiseren in twee gemeentes tegelijk valt. Zoek dan voor beide gemeentes uit of je een vergunning moet hebben. Vraag daarna aan die gemeente of een vergunning verplicht is.

Wat de voorwaarden voor een vergunning kunnen zijn, verschilt per gemeente. Vraag dit aan de gemeente waar het om gaat. Of kijk op de website van die gemeente.

Gaat het om een evenement buiten de 1-kilometerzone? Lees dan hieronder verder.

Evenement buiten de 1-kilometerzone

Het Noordzeegebied buiten de 1-kilometerzone hoort niet meer bij een gemeente. Voor evenementen in het Nederlandse deel van de Noordzee moet je toestemming vragen bij de Kustwacht, met uitzondering van de aanloopgebieden. Aanloopgebieden zijn knooppunten rond havens en open zeegaten waar vaarroutes samenkomen. Toestemming vragen doe je via het ‘aanvraagformulier evenementen’. Stuur het ingevulde formulier, inclusief veiligheidsplan naar evenementen@kustwacht.nl. Stuur het formulier minimaal 6 weken voor het begin van het evenement op.

Aanloopgebieden

Voor een evenement in een aanloopgebied meld je je aan bij de beheerder van het aanloopgebied. Binnen een aanloopgebied beslist de betreffende (Rijk)havenmeester over de aanvraag. Op de Noordzee zijn de volgende aanloopgebieden:

  • Eemsmonding
  • Brandaris
  • Den Helder
  • IJmuiden
  • Scheveningen
  • Rotterdam
  • Scheldemonden

Wanneer hoor je of je toestemming krijgt?

Binnen zes weken na ontvangst van de aanvraag ontvang je een reactie. Daarin staat of het evenement wordt goedgekeurd. Als er voorwaarden gelden voor de activiteit, staan die ook in het bericht.

Mogelijke voorwaarden

Aan de goedkeuring van aanvragen worden mogelijk voorwaarden gesteld, zoals:

  • Gebruik niet de marifoon VHF-kanalen 16 en 67 voor het aansturen van het evenement.
  • Stuur de gegevens van een contactpersoon die tijdens het evenement dag en nacht bereikbaar is.
  • Schepen en boten die niet bij het evenement horen, mogen geen last hebben van het evenement.
  • De organisatie van het evenement moet goed weten wat er gebeurt op het evenement en waar dit gebeurt. Ook moet de organisatie weten hoelang het evenement duurt. Als deelnemers niet op de verwachte tijd en de afgesproken plek terug zijn, moet de organisatie de politie en Kustwacht inschakelen.
  • Duurt het evenement lang? Maak dan afspraken met de schepen die meedoen aan het evenement. Spreek af dat ze vaak contact opnemen met de organisatie. En hoe vaak dat moet. Spreek ook af wat ze dan laten weten, zoals: wat is de huidige locatie van het schip? Hoelang duurt het voor ze op de afgesproken plek zijn? Wat is de situatie aan boord?
  • De organisatie moet alle deelnemers uitleggen hoe ze veilig meedoen aan het evenement. Vertel bijvoorbeeld wat ze moeten doen bij een ongeluk. Maar ook hoe ze reddingsvesten of flares (parachutefakkels) gebruiken.
  • Zorg ervoor dat het evenement vanaf het water wordt beveiligd. Gebruik hiervoor meerdere veiligheidsvaartuigen. En een bemanning die weet hoe ze beveiligingstaken moet uitvoeren.
  • Vraag van tevoren advies over de gevaren en risico’s in de omgeving van het evenement. Neem hiervoor contact op met de lokale reddingsbrigade, de nautische verkeerspost of een KNRM-reddingstation.

Deelnemerslijst

Ook vraagt de Kustwacht vlak voor het begin van het evenement een deelnemerslijst. Schrijf hierop:

  • Welke schepen er meedoen
  • Hoeveel mensen er op die schepen aanwezig zijn
  • Hoe de schepen met de Kustwacht kunnen communiceren. Denk aan roepnamen van de schepen (call signs), marifoon of DSC.

Dit willen we weten om het evenement zo veilig mogelijk te houden. In de toestemmingsbrief vind je het e-mailadres waarnaar je de antwoorden moet sturen.

Links

Meer informatie

Informatie speciaal voor

Terug naar boven